Wat is LED verlichting?

Wat is LED verlichting?

LED's zijn geen lampen in de klassieke zin van het woord. Zo bevatten ze geen gloeidraad en werken ze niet zoals fluorescentielampen of TL lampen. LED staat voor 'Light Emitting Diode' oftewel een lichtgevende diode. LED-gloeilampen gebruiken aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp, spaarlamp of TL-Lamp.
Maar hoe werkt het nou precies?

Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is dus een elektronische component dat rechtstreeks licht uitzendt. De lichtkleur hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal. Een LED is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die de chip beschermt.
LED's zijn klein (2-5mm) en gecombineerd geven ze een hoop licht af. Een van de eigenschappen van een diode is dat het aan de ene kant de elektrische stroom geleidt, en aan de andere kant tegenhoudt. Als je dus bijvoorbeeld een LED verkeerd zou aansluiten dan zal de stroom worden tegengehouden en zal hij niet branden. De LED gaat hier in principe niet van kapot.

De kleur die een LED uitzend is afhankelijk van het halfgeleider materiaal waaruit de LED is opgebouwd en de spanning die door de diode heen loopt. Iedere kleur is mogelijk om te maken, waaronder de kleur van daglicht.

stylux.nl timnotermans.nl